Kölyök Atlétika versenyen jártunk PDF Nyomtatás E-mail
2012. november 17. szombat, 14:42

„Az idők kezdete óta a gyerekeket mindig is érdekelte a versengés, és az, hogy erejüket összemérjék a többiekkel. Ehhez az együttműködéshez az atlétika remek alkalmat nyújt, mivel több versenyszámból áll. Annak érdekében, hogy ez az egészséges versenyszellem fennmaradhasson, az atlétika olyan versenyeket talált ki, amik a gyermekek számára a legmegfelelőbbek.

2001 tavaszán az IAAF (International Association of Athletics Federations – Nemzetközi Atlétikai Szövetség) KÖLYÖKATLÉTIKA Munkacsoportja elvállalta egy olyan kölyökatlétika koncepciójának kifejlesztését, mely határozottan különbözik az atlétika felnőtt modelljeitől. Ezt az új modellt az IAAF KIDS/IAAF KÖLYÖKATLÉTIKÁNAK nevezzük.

Lételeme, hogy izgalmassá tegye az atlétikát a gyerekek számára, felfedezhessék az alapvető mozgásformákat: sprint, állóképességi futás, ugrás, dobás/lökés.

Fontos, hogy egyszerre sok gyermeket lehet foglalkoztatni, az elvárások a gyerekek korához és koordinációs képességeihez igazodnak, a programok kalandosak és mindenképp együtt játszanak a lányok a fiúkkal.”

A fenti szakmai szöveg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által kiadott Kölyök Atlétika című könyvből származik. Iskolánk is meghívást kapott a Testnevelési Egyetemen szervezett továbbképzésre, melyen én képviseltem színeinket. A három napos „iskolában” a TF oktatói elméleti és gyakorlati oktatásban próbálták bemutatni a fenti Kölyök Atlétika program lényegi vonásait. Kipróbálhattuk a program eszközeit, versenyezhettünk egymással is és nagyon hasznos tapasztalatcsere alakult ki a résztvevők között.

A harmadik napon „igazi” gyerekekkel próbálhattuk ki a játékokat.

Minden pedagógus röviden bemutatta az iskoláját, az ott folyó sportéletet. Galgahévízre nagyon büszke lehettem, hiszen a Kisiskolák Diákolimpiáján már rész vettünk atlétika versenyszámban, és a Kistérségi versenyeken is szép eredményekkel örvendeztetik meg tanítványaink a falut. A többiek beszámolójából kiderült, a tornatermünk, aszfaltos kézilabdapályánk, a füves Geötz tér és a focipálya is irigylésre méltó, kevés kis iskola büszkélkedhet hasonló adottságokkal. Van, ahol még tornaterem sincs, kis teremben, vagy a lépcsőn (ami nem rossz!) oldják meg a testnevelés órákat. Az itt tanuló gyerekekre a TF oktatói is kíváncsiak lettek, így a következő heti továbbképzés vasárnapi gyermekversenyére meghívták iskolánk tanulóit!

Nosza, szervezés indul! Örömmel jelenthetem, hogy tizenöt tanulóval sikerült meglátogatni a programot, ahol már érkezésünkkor is meglepődtünk, a portás is kérdezte: mi vagyunk ugye Galgahévízről, már nagyon várnak ám minket!

A versenyek: békaugrás(helyből távolugrás), sprintváltó, gátfutás, tömött labda dobás, forma- 1(ami egy izgalmas akadálypályán való gyors átfutás), rúdugrás(nem magasra, távolba), gerelyhajítás, hármasugrás, forgó vetés, és a végén egy 5 perces állóképességi futás. Az egyéni eredmények összeadódtak, így a csapatokat értékelték.

A hatalmas Atlétika csarnok légköre inspirálta két kis csapatunkat, olyannyira, hogy a kilenc csapatból a negyedik és az első helyet sikerült begyűjtenünk!

Nagyon büszkék vagyunk a kis delegációra, gratulálok mindegyikőtöknek!

Majoros Zsanett, Hajdú Rebeka (1.o.), Vladár Kíra, Viszló Panna, Mácsai Bence, Gregus Máté (2.o.), Traista Regina, Sőregi Eszter, Zséli Mátyás (3.o.), Gregus Milán (4.o.) Balla Botond, Stefán Kristóf, Tóth-Miklós Ágoston (5.o.), Lázár Dalma, Braun Ádám (6.o.), akik oklevéllel, csokival és egy jó kis sapkával is gazdagodhattak az élményeken túl!

Köszönet a szülőknek, akik nélkül nem jöhetett volna létre a kis verseny, mert a szállításban bizony nagy segítségek voltak: Majoros Zsanett, Gregus Milán és Máté, Traista Regina és Lázár Dalma családjának.

Hajrá Galgahévíz!

Balla Tímea

 

Naptár

<<  Július 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Keresés

Free template 'Colorfall' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!