Emlékezés Erkel Ferencre PDF Nyomtatás E-mail
2010. november 07. vasárnap, 00:00

November 7-én volt Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója. A Himnusz ze­neszerzőjére, a nemzeti operajátszás megalapítójá­ra, a budapesti Zeneakadé­mia első igazgatójára sok rendezvényen emlékeztek országszerte. Mi az isko­lánkban, valamint a már hagyományosnak mondha­tó, Gödöllőn szervezett műveltségi vetélkedő ke­retében tisztelegtünk a nagy magyar zeneszerző emléke előtt. A hatodik osz­tályból Hajdú Eszter, Bakk Zsófia és Szilágyi Henriet­ta; a nyolcadik osztályból Hajdú Gréta, Hajdú Rebeka és Benkó Ágnes képviselte a galgahévízi iskolát.

A verseny két fordulós volt. A vetélkedő előtt két héttel lemezborítót vagy színpadkép tervet kellett ké­szíteni a Hunyadi László című operához, bármilyen technikával. A nyolcadikosok csapatában Hajdú Gréta készített szénrajzot Hunyadi László búcsúja címmel. A zsűri a max. tíz ponttal értékelte. A hatodikosoknál Hajdú Eszteré volt a főszerep a királyi várteremről készített grafikánál. A színpadképet szintén a max. ponttal értékelte a zsűri.

A második fordulóra november 12-én Gödöllőn ke­rült sor. A vetélkedő nagyon változatos volt, minden versenyző 100%-os teljesítményére volt szükség a do­bogós hely eléréséhez. Először Erkel Ferenc korával kapcsolatos műveltségi kérdések voltak, tájékozottnak kellett lenni irodalmi, politikai, földrajzi kérdésekben, sőt még a találmányok témakörében is. Néhány kér­dés ízelítőül: A fotókon látható írók, költők, zeneszer­zők közül kik voltak Erkel Ferenc kortársai? Milyen országokba utazhatott annak idején a zeneszerző? Is­merhette-e Erkel a gyufát, telefont, fonográfot, stb. Diákjaink a feladatlapokat szinte maximális ponttal megoldották, kitöltötték.

Ezután népdaléneklés következett. Minden csapat az általa választott népdalt énekelte. A galgahévízi ta­nulók éneklése tisztán, eredetien szólalt meg A hatodi­kosoknál különösen szép élmény volt a gyökerekből merítkező ősi, népies hangvétel, mellyel már több ver­senyen lenyűgözték a zsűrit és a közönséget.

A verseny egyik fénypontja a csapatok által előadott jelenet volt. Ezért nagyon nagy elismerés jár a jól fel­készült csapatoknak. Ugyanis az eredeti Katona József által írt Bánk bán drámából kellett egy jelenetet be

mutatni, közel hat oldal terjedelmű szöveget megta­nulni és színdarabszerűen előadni. Nagyon nehéz szö­veggel kellett megbirkózni. A legnehezebb szerep, a szöveg terjedelme miatt, Bánk bán szerepe volt. En­nek megtanulásáért és eljátszásáért külön elismerést érdemel Hajdú Eszter a hatodikból és Hajdú Rebeka a nyolcadikból.

Összességében elmondható, hogy minden verseny­zőnk nagyon felkészült, így az eredmény is meglett. A nyolcadikosok csapata első, a hatodikosok csapata má­sodik helyezett lett a körzeti Erkel Műveltségi Vetél­kedőn. Méltán részesültek mindannyian igazgatói di­cséretben.

Iskolánk alsó tagozatosaival november 24-én, szerdán emlékeztünk Erkel Ferencre egy rendezvé­nyen, Katók Józsefné szervezésében. Ruffné Basa Ró­zsa digitális táblán kivetítette az írásos emlékeket, Ko­vács Márton negyedikes tanuló pedig ismertette a nagy zeneszerző életét. Részleteket hallgattunk meg a két leghíresebb operájából, a Bánk Bán és a Hunyadi László című operákból. Meghallgattuk, majd elénekel­tük a Himnuszt. Balla Tímea a Palotás tánc alaplépé­seire tanította a gyerekeket.

Kuti Józsefné

 

Naptár

<<  Július 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Keresés

Free template 'Colorfall' by [ Anch ] Gorsk.net Studio. Please, don't remove this hidden copyleft!